Välkommen till Ritaren22

Vår förening finns i Rotebro och har 124 lägenheter med radhus känsla.

Namnen Rotebro och Rotsunda härrör från att här fanns en bro över ett sund i Jutekärret, numera Edsån. Detta var en samlingsplats vid orostider då den militära "roten" kallades in. Ån förbinder Edssjön med sjön Norrviken. Ån är i nuläget egentligen en grävd kanal genom det gamla Jutekärret, som torrlades i samband med att Norrviken sänktes i mitten av 1800-talet, för att komma åt åkermark. Strax norr om ån finns kullen med fornborgen som minner om slaget vid Rotebro, där Sten Sture den äldre slogs mot danskarna. Vid bron över ån låg en gästgivargård från 1600-talet, som den 18 september 1971 brann i vådeld en kort tid efter att kommunen beslutat att bevara den som konsthantverksgård. Rotebro gästgivargård är även känd från målningen Grindslanten.

Innan Obs! (numera Coop Extra) öppnade 1967 fanns det ett stort utbud av mindre affärer i Rotebro, som cykelhandel, järnhandel, fiskaffär, kiosk, två sybehörsaffärer, matvaruaffär och skomakare. Samtliga föll för konkurrensen. Wikanders sybehörsaffär höll ut längst och fanns kvar till slutet på 70-talet. Många av de tidigare företagarna slutade sin yrkeskarriär som anställda på Obs!

Invid stationen ligger Rotebro centrum, ett bygge från 1970-talet, kompletterat med bostadshus från omkring 2000. Där finns bland annat grillkiosk, livsmedelsbutik, restaurang, bank, musikaffär och tandläkare. Alldeles bakom Centrum ligger Mikaelskolan, Hertig Karls Friskola och Brageskolan (Tal och språkcentrum) i nedlagda Rotebroskolans lokaler. Längre upp i Gillbo finns Gillboskolan sedan början av 1900-talet, men som under åren byggts ut och idag är en av kommunens största skolor.

Tre golfbanor finns: Svartinge Golf AB (endast öppen för medlemmar och deras gäster), Rotebro Golf pay&play och Sollentuna GK:s golfbana. På vintern dras skidspår upp på samtliga tre banor till en sammanlagd längd av cirka 15 kilometer. Idrottsalliansen Rotebro IS har tre underföreningar för respektive fotboll, innebandy och orientering.

I den norra delen av Rotebro ligger ett bostadsområde som heter Hollywood, med adresserna Hollywoodvägen, Chaplins gränd och Holmbodavägen. Namnet härstammar från det att Svensk Filmindustri hade lokaler här innan bostadsområdet byggdes.

Befolkningsutvecklingen i Rotebro 1950–1970
 
År     Folkmängd  
1950
  
1 808  
1960
  
2 597  
1965
  
3 757  

 

 2015 ca. 67000 invånare

 Klick på sollentun för mer info.